You are currently viewing Energia eoliană – O resursă exploatată prea puțin
Energia eoliană – O resursă exploatată prea puțin

Energia eoliană – O resursă exploatată prea puțin

Astăzi vorbim despre o formă de energie verde – energia eoliană. Din păcate, în România acest tip de energie nu este folosit la potențial maxim și nu avem nici o infrastructură atât de dezvoltată. Din cauza climei sau a zonei preponderent de câmpie, energia eoliană are de parcurs un drum lung până să devină majoritară sursă de producere a energiei la noi în țară. Asta nu înseamnă că nu o folosim, însă nu așa de mult precum ar trebui sau la fel de bine precum o fac alte țări precum Olanda sau China.

Așa cum îi spune numele, energia aceasta este produsă de vânt, care pune în mișcare o turbină enormă. Sigur atunci când vă duceți spre mare, vedeți eolienele pe câmp, de cele mai multe ori inactive…Energia eoliană reprezintă procesul de creare a energiei electrice folosind vântul sau fluxurile de aer care apar în mod natural în atmosferă. Turbinele eoliene moderne sunt utilizate pentru a capta energia cinetică de la vânt și pentru a genera energie electrică. Dacă vântul atinge o viteză de la 9 până la 14 km pe oră, turbina va începe să genereze electricitate. Pe măsură ce viteză vântului crește, la fel se întâmplă și cu producerea de energie.

Există 3 tipuri de energie eoliană, toate în funcție de relieful în care sunt plasate, dar și tehnologia folosită pentru a produce electricitatea:

  • Vântul este distribuit în instalații de dimensiuni reduse, care nu sunt conectate la rețea și care alimentează direct un consumator, de exemplu o casă sau o fermă.
  • Instalațiile eoliene organizate sub formă de parcuri și au dimensiuni mari, montate într-o zonă restrânsă și care sunt conectate la rețea trimițând curent către consumatori.
  • Eolienele aflate pe apă – offshore, în apropierea țărmului, unde vântului este puternic și constant.

 

Prima centrală eoliană din România a fost pornită la opt km de Ploiești. Aceasta asigura energie electrică pentru firmele din cadrul Parcului Industrial Ploiești. România are ca principal obiectiv până în anul 2030 să atingă 30% surse de electricitate din energie eoliană. În prezent, procentul este de 5%…

Dacă România nu este atât de dezvoltată la acest capitol, haideți să vedem și ce se întâmplă în lume. Ponderea energiei eoliene în producția mondială din 2018 a fost de 4.8% și 5.3% în 2019. Principalele țări producătoare sunt China (28.4 % din totalul mondial), SUA 21.2% și Germania 8.8%. Lucrurile par, în prezent, mai optimiste și un progress se vede în acest sens:

“Anul 2021 reprezintă anul cu cea mai mare producție de energie electrică din toată istoria omenirii, numeroase proiecte fiind puse în practică sau în proiectare în țări din Europa, America, Africa și Asia. Capacitatea globală a puterii eoliene a ajuns la un impresionant număr de 837 GW, ceea ce permite că în atmosferă să nu fie emise peste un miliard de tone de dioxid de carbon. Perspectivele pentru viitor sunt foarte optimiste, în special producerea vântului offshore (pe mare), fiind considerată o sursă cu potențial sporit de producere de curent electric.” citează Stratos.ro

Surse:

https://www.cezinfo.ro/portal-eficienta/stiri-si-articole/energia-eoliana/

https://stratos.ro/energia-eoliana-potentialul-acesteia-pentru-reducerea-impactului-asupra-mediului/

https://labo-energetic.eu/ro/a_telecharger/Copac/eeoliana.html