România este și ea aliniată la obiectivele UE, însă aceasta trebuie să facă mari eforturi pe plan local. Un pas foarte important în direcția dorită de UE este Planului Naţional Integrat în domeniul Energiei şi Schimbărilor Climatice 2021–2030 (PNIESC). Acesta este alcătuit împreună cu Comisia Europeană și România trebuie să își propună target-uri ambițioase – ponderea energiei din surse regenerabile în consumul final brut să fie la un nivel de 30,7% până în 2030. De asemenea, se vor instala cu prioritate capacităţi adiţionale de producere de energie din surse regenerabile de aproximativ 7 GW.

Pentru România, PNRR este o adevărată barcă de salvare de care trebuie să profite în cel mai productiv mod – 1,62 de miliarde de euro sunt alocate Energiei și părții de Investiții.

Pot depune proiecte întreprinderile mici și mijlocii (IMM), microîntreprinderile, precum și companiile mari, cu condiția să aibă pe lista obiectelor de activitate și producția de energie electrică pentru comercializare și/sau pentru consum propriu, corespunzătoare diviziunii 35: „Producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat”, CAEN 3511 – „Producția de energie electrică” și care au depus la Ministerul Energiei oferta în cadrul procedurii de ofertare concurențială pentru acordarea ajutorului de stat, înaintea începerii lucrărilor.