O inovație în materie de energie verde, panourile fotovoltaice reprezintă cea mai cunoscută alternativă pentru a obține energie curată, regenerabilă. Într-o lume în care efectele poluării se văd cu ochiul liber, este important să punem accent pe acest tip de resursă și să acționăm. Evident, drumul este pavat cu multe probleme, atât de natură tehnică cât și de natură financiară, însă le vom lua pe toate pe rând.
Ca prima idee, este important să înțelegem ce presupune per total o investiție de acest gen și cum putem să beneficiam de ea în cazul în care locuința noastră se pretează unui asemenea proiect. România are potențialul de a obține din surse eoliene și solare peste 22% din producția totală de energie, față de circa 16% în prezent, lucru care reprezintă clar o evoluție. Cum susținem evoluția? Prin finanțare și prin promovarea acestui tip de energie.
Prețul energiei electrice a explodat în ultimul an și prognoza este din ce în ce mai îngrijorătoare pe măsură ce 2023 este mai aproape. Deși pe moment, România beneficiază de un preț plafonat datorat unei ordonanțe de Guvern, acest lucru se va întâmpla teoretic până la finalul lunii martie 2023. Din aprilie nimeni nu știe cum va evolua piața de energie, iar acest lucru nu face decât să stârnească îngrijorare în cazul consumatorilor casnici și industriali.
De ce să folosim panourile fotovoltaice?
Pentru că acestea reprezintă cea mai eficientă modalitate de captare a radiațiilor solare. Energia rezultată este denumită energie verde, care nu pun în pericol natura și reduc poluarea. Acestea nu generează gaze cu efect de seră și nici nu conțin substanțe toxice nocive pentru natură. Tehnologia de care acestea dispun nu este una extrem de complicată, însă costurile instalării lor diferă de la loc de consum la loc de consum. Faptul că un panou solar este capabil să capteze energia solară și să o transforme în energie este un lucru complex, care a avut nevoie de mult timp și investiții pentru a se putea perfecționa.
Fiind foarte ușor de montat, panourile nu au nevoie de o întreținere exagerată din partea proprietarului. Oricine le poate muta sau întreține, asta după ce a primit training de specialitate din partea furnizorului. Se pot monta fie pe câmp, fie pe acoperiș, dar doar după ce s-a efectuat un studiu de fezabilitate. În plus, pot fi montate oriunde, la sate sau la orașe, ceea ce înseamnă că poate fi produsă energia electrică și în zone neacoperite de rețeaua națională de energie unde instalarea acesteia ar presupune costuri foarte mari.
Prin instalarea panourilor fotovoltaice, consumatorii își vor genera propria electricitate și vor scăpa de dependența față de furnizorii de pe piață. Instalarea acestora oferă stabilitate și consumatorul își poate previziona factura consumului de energie, pentru că nu depinde de evoluția pieței și de prețurile practicate de furnizori în acel moment.
În funcție de valoarea investiției și de cantitatea de energie produsă, panourile se amortizează în aproximativ 7 ani. În plus, costurile cu energia sunt reduse cu până la 65-70%, acest lucru văzându-se clar pe factură. Nici mentenanța lor nu este una dificilă și nu necesită mult timp – acestea doar trebuie curățate și îngrijite în caz de fenomene extreme și după primii 5 – 10 ani de funcționare, doar invertorul trebuie schimbat. Dacă totul merge perfect, calitatea este bună și mentenanța se asigură în mod corespunzător, panourile au o durată de viață / funcționare între 25-30 de ani.
Panourile fotovoltaice – o tehnologie durabilă și sustenabilă
Având în vedere cât de mult evoluează tehnologia, trebuie să ne gândim ce anume putem face cu aceste panouri în viitor. Răspunsul este unul foarte optimist, pentru că această tehnologie se schimbă destul de repede, dar se și ajustează conform cererii. Așa că, aceasta nu se va considera niciodată învechită sau outdated, ci se va updata pe măsură ce se fac noi descoperiri. Datorită acestui lucru, panourile fotovoltaice pot funcționa chiar și atunci când este înnorat, în zilele mohorâte de iarnă. În plus, resursa solară este gratuită, așa că nu costă efectiv nimic să te împrietenești cu mediul înconjurător și să îl rogi să te ajute. Din contra, relația este chiar win win – tu generezi energie verde și ajuți mediu, iar mediul îți oferă ție această resursă pe timp nelimitat.
Astfel, în timp, capacitatea acestor panouri se poate dubla, chiar tripla, dacă lucrurile se fac cum trebuie. Oricum, faptul că o persoană posedă aceste panouri fotovoltaice este un boost foarte mare în ceea ce privește imagina sa, pentru că automat, acea persoană este extrem de responsabilă în ceea ce privește mediul înconjurător și știe clar care îi este misiunea.
O persoană care deține panouri voltaice știe ce responsabilitate are față de mediu și a făcut un efort, atât financiar cât de legat de infrastructură, pentru a le instala. Tot procesul ține de documentare și de rapidiatea cu care se acționează pentru a ajuta mediul să fie mai curat și ca poluarea să fie stopată.