Termenul de “PPA” sau “Contracte bilaterale directe de Energie verde” este conceput special pentru un viitor verde, dar și pentru a proteja producătorii, furnizorii și consumatorii al acestui gen de energie. Acesta oferă predictibilitate pe termen lung, până la 10 ani.
Creșterea accelerată a investițiilor în energie din surse regenerabile va continua prin punerea în funcțiune a unor noi capacități, care să activeze în domeniul energiei verzi. Acordul de Achiziție a Energiei este conceput pentru a proteja mai bine consumatorii și furnizorii de energie împotriva viitoarelor creșteri de prețuri și a eventualelor manipulări ale pieței și pentru a face industria UE mai curată și mai competitivă. Criza recentă a evidențiat necesitatea de a adapta piața energiei la noi mecanisme de contractare pentru a pune la dispoziția consumatorilor prețuri competitive la energia electrică din surse regenerabile.
Guvernul României a introdus recent o serie de amendamente la legea de Energie a țării care creează condiții favorabile atât pentru segmentul de generare distribuită de energie solară, cât și pentru secțiunea de scară de utilitate a pieței.
Guvernul român a dezvăluit, de asemenea, recent planurile de a organiza prima licitație a României pentru proiecte de energie regenerabilă la scară largă, în prima jumătate a anului 2024.
Proiectele solare la scară largă în curs de dezvoltare în România includ, printre altele, rețele construite pentru furnizorul de energie pe cărbune Complexul Energetic Oltenia (CE Oltenia). Acesta intenționează să construiască opt centrale PV (panouri fotovoltaice) cu o capacitate combinată de 725 MW la mai multe instalații de energie pe cărbune. Alte proiecte PV care sunt acum în lucru includ un parc solar de 111MW de la OMV Petrom, un furnizor de energie care este deținut majoritar de OMV din Austria, precum și un proiect solar de 700MW care va fi răspândit în municipalitățile Grăniceri și Pilu. În plus, CE Oltenia dezvoltă 310MW de energie solară la una dintre instalațiile sale de energie pe cărbune.
Există totuși o problemă cu care se confruntă România pe plan legislative. Conceptul de “PPA” este destinat energiei din surse regenerabile, astfel încât include în mod normal furnizarea de garanții de origine. Acestea permit consumatorului să certifice utilizarea energiei verzi. Cu toate acestea, în cazul României, deși garanțiile de origine disponibile sunt recunoscute pe plan internațional, la noi nu este cazul, deoarece țara nu este încă membră a Asociației Organismelor Emitente de garanții de origine.
Surse: